Ungdomscamp og teaterforestillingen GUTTEN

12736969_10153742041391072_26139910_o

år har FestiBorg en egen ungdomscamp som innleder hele festivalen den 15. – 16. august der det blir workshops, improteater, beatboxing, «Back to school party» og visning av det blodferske stykket GUTTEN. Les mer om ungdomscamp her

GUTTEN er skrevet av Kristofer Grønskag og er et samfunnspolitisk stykke som våger å ta opp vanskelige temaer. Det er nettopp ungdommer som skal få gestalte de 14 rollene i stykket, og vi har tatt en prat med tre av dem!  

DSC02206

Marthe Røgeberg Engh

Hvorfor ville du være med på GUTTEN?

Fordi det hørtes utrolig spennende ut med et nyskrevet stykke som aldri er satt opp før og å få utforske nye karakterer som ikke har blitt spilt før. Det virket også spennende å få jobbe med et helt nytt ensemble.

Hvordan skiller dette prosjektet seg fra ting du har gjort før?

Jeg er vant til å jobbe med veldig mange barn, og stykkene jeg har vært med på før har dessuten blitt satt opp tusen ganger før. Da føles det ut som om det finnes en fasit på hvordan det skal gjøres. Det gjør det ikke her. Også er det så kult at det er på en festival! Det har jeg aldri vært med på før. Vi skal spille i et blackbox-telt på ungdomscampen og det blir kjempegøy!

Hva synes du om manuset?

Jeg synes forfatteren har gjort det veldig skikkelig når han har skrevet stykket. F.eks så forstår alle hva vi snakker om selvom han hopper fram og tilbake i tid. Jeg synes det er både melankolsk og fantasifullt, det er spennende å lese og man blir ikke trøtt. Det er som å finne en ny serie på NETFLIX som man blir helt oppslukt av og bare må følge med på hva som skjer videre!

Hva tenker du om tematikken i stykket?

Jeg synes at det tar opp seksualisering på en ærlig og smart måte som er rett på sak. Det er på sin plass å diskutere disse temaene fordi de er så tilstede i hverdagen vår. Jeg håper at folk vil bli mer bevisste på hvordan vi tilnærmer oss hverandre, de små handlingene i hverdagen.

 DSC02262

Oskar Kirchhoff

Hvorfor ville du være med på GUTTEN?

Jeg har alltid vært interessert i skuespill, men har foreløpig bare gjort musikaler. Ville rett og slett bare prøve noe nytt.

Hvordan skiller dette prosjektet seg fra ting du har gjort før?

Jeg har delvis gjort «realistisk» skuespill før, men har aldri jobbet med en gruppe hvor jeg har fått lov til å delta  så aktivt i prosessen. Det gjør meg veldig engasjert når jeg kan være med å skape noe sammen med gruppa.

Hva synes du om manuset?

Det var et utrolig spennende manus som ga meg en haug av ideer som jeg er veldig glad for at regissøren hører på – og på alle de andre sine ideer! Jeg grubler masse på manuset og digger å diskutere det med de andre i gruppa.

Hva tenker du om tematikken i stykket?

Jeg synes at tematikken i manuset er ekstremt viktig å diskutere. For eksempel er både seksuell trakassering og ansvarsfraskrivelse temaer som vi alle møter i dagens samfunn. Håper vi kan få publikum som kommer og ser på til å reflektere over temaene med oss. Gleder meg ekstremt mye til å fortsette å jobbe og til å vise det fram på festivalen!

DSC02259

Maud Gutterup

Hvorfor ville du være med på GUTTEN?

Jeg går jo på Fredrikstadungane barne- og ungdomsteater. Herfra kjenner jeg Patrik Stenseth, også fortalte han meg om GUTTEN, og jeg ble kjempenysgjerrig og syntes det hørtes veldig spennende ut. Det er kult at det er et kort prosjekt med intens øving.

Hvordan skiller dette prosjektet seg fra ting du har gjort før?

Lett spørsmål. Jeg har drevet veldig mye med barneteater og da går det veldig mye i Disney og gladteater. Dette er i motsetning veldig mørkt og alvorlig, og med et viktig tema. Jeg synes også at det virker veldig forlokkende å jobbe med en handling som minner litt om en krim. Det er også nytt at det er så kort og intens øvingsperiode. Rollene er mer «nakne», man må vise mer av seg selv.

Hva synes du om manuset? 

Når jeg leste manuset synes jeg ikke det virket som et manus, men snarere som en krimroman! Jeg fikk så godt inntrykk av stykket, og jeg ble grepet med en gang. Man skjønner med en gang at her er det alvor, hele manuset er en slags spenningstopp hvor det skjer noe nytt hele tiden. Og det får meg til å tenke masse, selv om det bare er et manus.

Hva tenker du om tematikken i stykket?

Jeg vil ikke si at det er ett tema her, men at alle kan finne sine egne temaer i stykket, utifra deres ståsted. Jeg synes ikke stykket konkluderer med noe, noen steder er det litt på kanten og snakker om ting vi helst vil stenge ute. Det er jo vanskelig å snakke om ting som er fælt og vondt. Sånn sett er det kanskje litt provoserende.

Å skape og vise teater som provoserer og engasjerer! – Det finnes vel egentlig ikke noe deiligere enn det. Alle vi som jobber med og rundt FestiBorg gleder oss til ungdomscamp og GUTTEN, det håper vi du gjør også!

Det finnes fortsatt mulighet for å være med i produksjonsteamet til GUTTEN! Les mer om dette her (eller sende en mail til ung.festiborg@gmail.com)

PRIS FOR TEATERCAMP FOR UNGDOM: 700,- NOK

Melder du (eller en av dine foresatte seg) deg som
frivillig får du både Teatercamp og festival for 0,- NOK

Vi ses i Kulåsparken!