For utøvere

Workshops (fra 15.-17. august)

– Der du møter ditt fremtidige Kompani

FestiBorg strekker seg mot å være en toneangivende møteplass for nyskapende scenekunstnere, og skaper derfor en rekke arenaer der du kan sammen med andre kunstnere kan oppdage nye metoder – arbeide, diskutere, reflektere sammen og få stimulert måten vi ser på kunsten, samfunnet og vår rolle i det hele. Vi ønsker å utfordre våre deltagere til å tenke nytt – ikke fordi man har tenkt feil tidligere, men for å utvide horisonten, og sin idé om hva teateret kan være og gjøre. Samtidig vil vi skape en atmosfære der aktørene er trygge på sine kvaliteter og har mulighet til selv å dele og lære bort.

Påmelding
Send en mail med NAVN, CV og hvilken WORKSHOP du ønsker å delta på til workshop.festiborg@gmail.com

Kriterier
Workshopene er hovedsakelig for profesjonelle skuespillere som har fullført en treårig skuespillerutdanning på høgskolenivå eller har tilsvarende profesjonell erfaring. Men, vi er da alle folk som har noe å lære av hverandre, utdannet eller ikke, så til workshopen med Bombina Bombast og Pernille Lindstad vil vi også vurdere uutdannede aktører. – Legg ved en liten tekst om deg selv og om hvorfor du ønsker å delta i din påmeldingsmail.
(For teaterworkshops for ungdom klikk her.

Priser
Bombina Bombast: 1200 NOK
NSF-medlemmer og de under 30: 1000 NOK

Joshua Sofaer: 1050 NOK
NSF-medlemmer og de under 30: 850 NOK

Pernille Lindstad: 900 NOK
NSF-medlemmer og de under 30: 700 NOK

Kombinasjonsbillett (Workshop + Festivalpass): 1400 NOK

MERK Deltagerne på Bombina Bombast workshopen vil spille under festivalen og er som artister å regne og behøver således ikke kjøpe festivalpass.

Overnatting
Som deltager på workshopen tilbys du å overnatte med arrangørene, og deltagerne på «Hjemmealenefest» på festivalcampen like ved festivalen i Kulåsparken. Her blir det bl.a. morgentrening og grilling og fotball på kveldene.
(Ta med telt, soveutstyr og andre campingnødvendigheter)

Morgentrening
– Åpent for alle uavhengig av workshop

For å samle folk også på tvers av de valgte workshopene vil vi starte hver dag med felles morgentrening. Morgentreningen vil fortsette gjennom hele festivalen, og vil således også bli et tilbud til publikum.
Det er viktig for oss for å åpne opp for en fysisk tilnærming til scenekunsten, for å utvide aktørenes fysiske spekter, og fordi det finnes ingen bedre måte å starte dagen på, eller å bli kjent med nye på en gjennom ei litta dans.

Bombina Bombast – The Dreambox

– Creating A Dream – skap din del av The Dreambox!

emmastefan
En workshop i “Spilldramaturgi”, “Human Specific-” og “Teknologisk Teater”

Dato og klokkeslett
Workshop 15, 16, 17. august fra ca kl 10-18, & visning 19. august kl 17.00, & 20 – 21. august kl 13.00 i Kulåsparken.

– Kort informasjon om kursholder

Bombina Bombast er en tverrestetisk svensk teatergruppe basert i Malmö. Emma Bexell & Stefan Stanisic har ledet kompaniet siden starten i Stockholm i 2011, og er i dag pionerer innen spilldramaturgisk teater og teater i kombinasjon med innovative teknologier, spesielt virtual reality – med Oculus Rift og 360 graders filming som sentrale elementer) men også video- og audiowalks samt live-video. Kompaniet utfordrer publikum i alt fra små forestillinger for en person om gangen til store verk der publikum vandrer fritt i fullstendige omsluttede verdener, eller verk hvor klassisk teater på ulike måter møter film.

– Kursbeskrivelse
Bombina Bombast har skapt en spilldramaturgisk forestilling der publikum gjennom en-til-en-møter, i 12 små bokser, samler drømmefragmenter i jakten på den store utopi. Og gjennom workshopen “Creating a Dream” får skuespillere og scenekunstnere i Norge, i tillegg til å lære en rekke innovative teknikker, mulighet til å flytte inn i sin egen boks og ta del i forestillingen.
Ingen forberedelser kreves, men ta med bevegelig tøy.

Deltagerne får:
– en innføring og utprøving av Human specific teater.
– en innføring i bruk av spillmekanismer og spilldramaturgi for å engasjere publikum.
lage en 10-minutter lang forestilling for en publikummer av gangen.
– delta med sitt eget verk som en del av The Dreambox under FestiBorg 2016
– Arbeide praktisk under ledelse av et av Nordens fremste kompanier innen spillinspirert scenekunst

The Dreambox er en forestilling der 12 bokser/telt á 2×2 meter står plassert rundt på festivalområdet. Hver boks inneholder en liten forestilling, og publikum beveger seg etter spillereglene mellom boksene. Alle boksene sirkler rundt temaet drømmer – nærmere bestemt de vanligste drømmene som alle mennesker drømmer jorden rundt. Som å fly, falle, snakke med dyr, eller og glidende skifte tid, sted eller person. Hvordan gestalter vi den drømmen eksklusivt for en person i om gangen? Og hvordan bruker vi spill som verktøy for å skape dette til et engasjerende teater?

The Dreambox spilles 19. august kl 17.00, og 20 – 21. august kl 13.00 i Kulåsparken.

Deltakerantall
Fra 7 – 15 deltagere.

Deltakerkrav
Workshopen er i første rekke åpen for skuespillere som har fullført en treårig skuespillerutdanning eller har tilsvarende profesjonell erfaring. Men på denne workshopen vil vi også vurdere å ta inn interesserte uutdannede aktører.

Joshua Sofaer – “Self-Sign” – the artist as material

Teknikker og inspirasjon for en skapende kunstner

joshua-sofaer-featured-image

– Dato og klokkeslett
15.-17. August 2016 kl 11.00 – 17.00

– Kort informasjon om kursholder
Joshua Sofaer er en engelsk kunstner som er opptatt av å se det positive i verden, av samarbeid og av deltakelse. Dette utforsker han gjennom alt fra skulpturer, forestillinger, installasjoner og utstillinger.
Han jobber vel så gjerne i et hvitt galleri, i et operahus eller i noens private hjem.
Alle prosjektene til Sofaer bunner i et ønske om å vise frem verden som et sted fult av potensiale. Tematikk som går igjen i hans prosjekter inkluderer “søppel” – hva vi velger å kaste bort – “Samlinger” – hva vi velger å beholde – og, “Navn” – hvordan navnet vårt påvirker hvem vi blir.

– Kursbeskrivelse
Hva er forskjellen fra å pusse tennene og spille at du pusser tennene? Hva er forskjellen på å gjennomføre, fremføre og å lyve?
Gjennom Joshua Sofaers både presise, absurde og konkrete oppgaver, vil du lære å bruke deg selv som utgangspunkt i ditt kunstneriske arbeid. Du vil under workshopen bli utfordret til å produsere eget scenemateriale, samtidig som du kan oppdage hvordan du kan bruke deg selv til å bli inspirert.

Workshopen vil fokusere på tre hovedtemaer: kroppen din, bakgrunnshistorien din og fantasien din, men vil også utfordre deg til å skape raskt og intuitivt.

Dette er en workshop for den som tørr å ta en utfordring, som gjerne vil lære utradisjonelle, men konkrete måter å lage scenemateriale på, som trenger en frisk pust og som vil le en hel del.
Ingen forberedelser kreves, men ta med bevegelig tøy.     

Marthe Sofie Eide, utdannet ved Akademi for Scenekunst sier: «Dette er en av de mest intense, morsomste og mest lærerike workshoper jeg har vært på i hele mitt liv. Jeg har brukt hans filosofi og oppgaver i hver eneste kunstneriske prosess jeg har vært i siden.»

– Deltakerantall
Fra 4 – 12 deltagere

– Deltakerkrav
Workshopen er åpen for alle praktiserende utøvere, skuespillere og kunstnere som har fullført en treårig skuespillerutdanning på høgskolenivå eller har tilsvarende profesjonell erfaring.

Hva er politisk teater? – velkommen til «Temabordet»

– en workshop med Pernille Lindstad – kunstnerisk leder for Theater F.

ABB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde fra forestillingen “ABB – Om hvordan skape vaksine mot terror”

– Dato og klokkeslett
15.-17. august fra ca. kl 11.00 – 15.00 + eget arbeid

– Kursbeskrivelse
«Skillet går ikke mellom politisk og ikke-politisk kunst, men mellom kritisk og systembevarende kunst.» sier Chantal Mouffe, en Belgisk politisk teoretiker. FestiBorg programmerer helst forestillinger av politiske art, og i år har Theater Fs leder Pernille Lindstad sagt ja til å komme å arrangere en egen kunstpolitisk demonstrasjon i Sarpsborg. Ønsker du å spisse ditt samfunnsengasjement eller finne verktøy slik at du kan bytte ut brosteinskastingen med vel så hardtslående politisk teaterkunst?

Denne workshopen starter mandag morgen, med et tema, rundt et stort bord, og ender onsdag ettermiddag med en kunstpolitisk demonstrasjon. Med Lindstad som ordstyrer debatterer man seg til kjernen av temaet og finner mulige måter å bruke teateret og kunsten til å sette fokus på konkrete utfordringer vi har i samfunnet knyttet til valgte tema
Workshopen krever at deltakerne selv forsker i temaet under prosessen, før manus og enkle teatralske grep vil bli utformet og det hele ender i en stunt-produksjon.
Deltagerne må ha med en bærbar datamaskin.

I tillegg til det aktuelle tema som vil bli tatt opp, vil det stilles spørsmål rundt:
– Hva er politisk teater?
– Hva er det fattige teateret?
– Hva er teaterets rolle i vår nye verden?
– Hvordan reagerer teateret på sin samtid?»

– Kort informasjon om kursholder
Regissør Pernille Lindstad gikk i 2013 ut av “Stockholms Dramatiska Høgskole” og grunnla i 2014 Whitelight Theater F som hun i dag er leder for.
Theater F bygger i dag sitt eget tverrfaglige teaterhus i Oslo, men foreløpig er deres scene en bevegelig steds-spesifikk scene, og de utspiller sitt teater på konkrete plasser som har relevans for tematikken i hvert enkelt stykke.
Theater F er nok fortsatt mest kjent for sin stuntforestilling “ABB – Om hvordan skape vaksine mot terror”, der de i 2015 dekket langbord på trappa foran tinghuset og debatterte hvorvidt det i det heletatt var mulig å lage teater om 22. juli, og deres nyeste forestilling «Lang dags ferd – en akt om flukt»: «utvilsomt en annerledes og original måte å tenke teater på.» – skriver Ida Lou Larsen oppløftet på sin blogg.

– Deltakerantall
Fra 6-15 personer

– Deltakerkrav
Det er viktigere at deltagerne har et samfunnsengasjement enn teaterutdanning. Det holder sågar å ha et ønske om å få et samfunnsengasjement.

Hjemmealenefest

For å virkelig være en møteplass for unge kunstnere har vi (med erfaring fra de to tidligere års arrangering av «Det Kolde Bord») utviklet konseptet «Hjemmealenefest», der 16 skuespillere, 4 regissører, 4 dramatikere fra hele Norden trekkes i grupper. På 48 timer skal hver gruppe så lage en femten minutter lang forestilling med utgangspunkt i en utdelt nyhetssak, og noen rammer, eller benspend, for arbeidet. De 4 premierene vil i år åpne hele FestiBorg.

Foto: Trine Sirnes

Foto: Trine Sirnes

Påmeldingen er utgått og arrangementet fullt.

Idételtet

Ide telt
– Fordi fremtidens teater starter med en idé!

Sitter du med idéer du lurer på hvordan du skal sette ut i live. Er du inspirert eller har du helt idétørke? Mangler du en person til et prosjekt eller ønsker du å komme i kontakt med noen du kan utvikle en idé sammen med? Har du tanker om konsepter, historier, scenografiske finurligheter eller andre scenekunstneriske tanker. Da er idételtet stedet for deg.

FestiBorg starter i 2016 opp det nye konseptet «Idételtet» der du som scenekunstner kan komme og myldre rundt dine og andres ideer.

Vi bygger et eget telt på festivalplassen som vil være åpnet under hele festivalen. Der vil det være tilgang til både penn, papir og fargestifter, blackboards og whiteboards og arbeidsbord med papirduk som du kan tegne på, og masse, masse kaffe.

Ettersnakk

Etter hver forestilling er teltet forbeholdt de som liker å snakke om forestillingene. Her blir det debrifing og mulighet til å dele videre inspirasjon og idéer man har fått under forestillingene.
Hvor ofte går man ikke inspirert etter en forestilling og tenker at, «dette var ille bra», men det hadde vært enda bedre om de bare hadde… Vel, teltet er ditt!

Speed Pitching med prisstipend

I teltet kan man henge opp sine idéer, så andre kan komme og bli inspirert og arbeide videre på dem. De idéene som utvikler seg til konsepter, kan man henge kortfattet på «konseptveggen». Disse konseptene vil på festivalens siste dag legge grunnlaget for vårt Speed Pitchings event, der alle festivalens deltagere kan bidra på alle konseptene.
Den beste idéen stikker av med «Idéprisen» og et stipend for å komme i gang.

Her skal vi skape fremtidens teater, sammen!

Impro

Ønsker du å stå på scenen under festivalen?

Borgarting Impro v. Andreas Tønnesland arrangerer Impro-Workshop i løpet av festivalen som leder frem mot en åpen impro forestilling der skolerte improvisatører trygt leder skuespillere og tidligere publikummere gjennom en improvisert forestilling.

De tar på seg jobben med å lede hvem som helst til et trygt møte med publikum – så her er det fritt frem for publikum eller andre deltagere/skuespillere å melde seg på til workshop og eller forestilling.

Meld din interesse ved å joine eventet på Facebook.